Saturday, December 31, 2011

:: 2011 DALAM KENANGAN ::

sebelum kita imbas kenangan 2011 jom tgk wishlist 2011 tertunai ke x? 
MY WISHLIST FOR 2011 
❤ IM GONNA B PRETTIER                (^__^) 
❤ IM GONNA MAKE LOTS OF MONEY   (-__-) 
❤ IM GONNA LOVE MORE      (^_~) 
❤IM GONNA TRAVEL A LOT (-__-) 
❤ DUN B HURT AND CRY LESS THAN 2010 (^__~)

JANUARI
pada 30 jan 2011 kenangan yg xmungkin dilupakan bila festime sepanjang 14 tahun berkawan kami sambut besday sama2. haslizza, chik : semoga persahabatan kita selamanya :)
FEBRUARI
bulan ni bila bestfren aku NURFAIZUN bertunang setelah segala cabaran diharungi. SELAMAT BERKAHWIN pada 2012. juga majlis perkahwinan sahabat aku NORINA. 
MAC

22/3 hari yg paling cemas dalam hidup. xpernah merasa spt ari 2. bila umi n abah kena warded. first umi dulu pastu abah. sangt susah pada masa 2 sbb cikna xda sebarang transport utk hantar mereka ke hospital alhamdulillah seorg sahabat membantu, terima kasih ZURINA (sgt terharu)

bulan ini juga bapa saudara cikna yg dikasihi kena operate akibat saluran darah di otak tersumbat. alhamdulillah sekarang sudah sembuh. 
APRIL

tiada peristiwa yg terlekat kat otak
MEI

my newborn baby muncul dalam hidup. hidup makin berubah bila ada DEBBIE (MY CAR) senang bila sakit dan utk bergerak ke sana ke mari.
JUN
16/06/11-Bulan ni merupakan satu titik perubahan hidup aku. aku mula mencari diri dan telah mula menemui tujuan sebenar aku hidup. seseorg telah menyedarkan aku secara tidak langsung,  tanpa disedari dan aku amat berterima kasih padanya. ALHAMDULILLAH hidup semakin baik walau aku rasa kadang-kadang macam upside sbb dia. last2 aku redha dan pasrah kerana ia RAHSIA ALLAH. SMILE again. 
JULAI

bulan nangis xhenti2 sampai tiba2 berat turun sampai 4kg.. haha.. lawak... skrg naik berkg2
OGOS

bulan muhasabah diri dan aku semakin bertambah baik. biarlah ia rahsia antara aku dgnNYA. 
SEPTEMBER 

musibah menimpa keluarga bila adik cikna xcdt... teruk jugak warded seminggu. then, budak2 nak exam bulan membzkan diri xpayah peduli benda2 merapu. S.M.I.L.E 
OKTOBER
UUM here i come!!! convo time.. 
NOVEMBER
cuti sko0l!!! biasala kalo dah namanya cuti berjimba2 la. balik THAILAND tgk diorg sambut MAAL HIJRAH kat sana. best!! first time cikna join.
DECEMBER

bulan org kahwin!!! kenduri xbrenti2 naik gomok sudah. kenduri sahabat2 rapat. sedey ada, gembira ada. sedih bila kita blom kawen lg (hehe) gembira sbb diaorg gembira. SELAMAT PENGANTIN BARU ZURINA ♥ SHAHRUL, SHAFIRUL AZMIRA, AZURA ♥ RIZAL, RAZIFF ♥ AZLINDA..  

sayang rasanya nak meninggal 2011 sbb g cikna 2011 byk membawa perubahan. org yg terdekat ngan cikna pasti nampak perubahannya dan cikna yg merasainya sendiri. biarlah perubahan itu rahsia cikna dgn ALLAH. DIA yg menilai bagaimana kehidupan cikna. syukur.. semoga hidup kita dalam redhaNYA :) S.M.I.L.E walau apa pun 2012 u r most welcome.. 

p/s:wishlish 2012... ermm... esok la cikna publish.. byk sgt nak list ni.. hehe... neway. SELAMAT TAHUN BARU UTK SEMUA. SEMOGA 2011 SENTIASA DALAM KENANGAN MANAKALA 2012 KITA CIPTA SEJARAH BARU ~~ 

:: GAMBAR JERSI BARU PASUKAN KELANTAN THE RED WARRIORS ::

sempena menyambut tahun 2012, pemain THE RED WARRIORS bakal memakai jersi baru. Jersi baru ni telah dilancarkan di KTC KOTA BHARU KELANTAN pada pagi td.
 korang rasa cantik x jersi baru diorang ni? bg cikna cam xcantik jek. cantik yg lama lg rasanya. papehal harap dgn jersi baru ni pemain bola sepak TRW akan terus cemerlang. HIDUP TRW!!!!
BAHAGIAN DEPAN


BAHAGIAN BELAKANG



Friday, December 30, 2011

:: PUDING LAICI ::

yummy!!!!
dengan sukacitanya cikna menjemput anda menjamu mata dgn puding laici yg sedap dimakan ketika sejuk.. resipinya sangatla mudah. sesiapa pon bulih buat. 
BAHAN
setin laici
setin susu cair
satu cawan gula (cikna kurangkan sbb air laici dah manis)
1 liter air
25 gram agar2 (cikna pakai agar2 tali)

CARA-CARA

laici di asingkan dari air. hiris laici nipis2. kemudian, masak air dgn agar2 sampai hancur dan sebati. apabila mendidih masukkan gula, air laici serta buah laici td. akhir sekali masukkan susu cair. biarkan mendidih sekejap. akhir sekali masukkan ke dalam loyang dan sejukkan. 

senangkan. dah siap letak lam peti ais. makan masa sejuk. mmg best sbb tergigit laici yg asli. 

Thursday, December 29, 2011

:: PROMOSI PEMBUKAAN KEMBALI KOLEKSI JILBAB ::

korang penggemar skirt?? dapatkan skirt DELILA yg diperbuat dr kain cotton yg sangat lembut dan sejuk serta selesa dipakai dengan hanya RM20 tidak termasuk kos penghantaran.
utk tempahan segera ke page KOLEKSI JILBAB



Sunday, December 25, 2011

:: MAKARONI BAKAR ::

anda suka makan? cikna suka makan n main masak2.. hehehe... bak kata org utk persediaan ke alam rumahtangga. nanti bila mertua suh masak xdala terkial2. at least cikna masih tau beza lengkuas dan halia walau xterer sgt memasak. bak kata omputeh PRACTICE MAKE PERFECT!!! hehe.. jom praktis sesama
BAHAN-BAHAN:
300 gram makaroni
250 gram daging cincang
4 biji telur
4 sudu besar rempah kari
2 labu bawang besar
1 tin susu cair
1 cawan air
keju yg diparut
minyak utk menumis
serbuk perasa
CARA-CARA:
rebus makaroni hingga empuk dan toskan. panaskan minyak, tumis bawang besar bersama rempah kari hingga naik bau. kemudian masukkan daging cincang dan kacau sehingga masak. kemudian masukkan susu, garam, gula dan air. kacau rata. last skali masukkan makaroni dan masak hingga mendidih. sediakan loyang yg telah digriskan dan masukkan makaroni td ke dalam loyang. akhir sekali tabur cheese di atas makaroni dan bakar selama 45 minit pada suhu 180 darjah.. (resipi dr myresipi. cikna guna buat separuh sahaja dr resipi di atas)
p/s: festime buat dan alhamdulillah menjadi... :)

:: WAHAI MUJAHIDAH SOLEHAH ::


Buatmu mujahidah solehah...
Dengan kecantikanmu..Kau lebih elok dari mentari..
Dengan akhlakmu...Kau lebih wangi dari haruman...
Dengan rendah hatimu.. Kau lebih tinggi dari rembulan...
Dengan kelembutanmu...Kau lebih halus dari rintik..
Maka pertahankanlah keindahan ini...
Agar kau terus-terusan menjadi sayap kiri perjuangan Islami..
Penegak kalimah Allah di muka bumi..


p/s: mampukah aku berjuang di jalanMU??

Saturday, December 24, 2011

::HIKMAH TIDUR SIANG (QAILULLAH) ::

ISLAM mempunyai pandangan tertentu mengenai tidur di siang hari. tidur sekejap disiang hari anatara 30 minit hingga 40 minit sebelum zuhur dianggap sbg sunnah dan ia bertujuan agar memberi kesegaran pada tubuh agar dapat dimanfaatkan utk melaksanakan amal dan ibadah pada malam hari. 

Mengikut kajian sains: Baru-baru ini satu kajian 25 tahun tentang kesan tidur ke atas negara-negara industri dan pasca-industri telah mendapati bahawa “92.5% pekerja-pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari, mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi. Daya kemampuan mereka untuk menyelesaikan masalah juga meningkat. Semua ini pastinya meningkatkan produktiviti.” (Napping News:’Scientific Proof Confirms: Napping Enhances WorkerProductivity,’ from eFuse)
Waktu tengahari merupakan masa yang paling sesuai untuk tidur seketika kerana sistem badan kita memang bersedia untuk memanfaatkan fasa tidur pada waktu itu. Fasa ini disebutkan sebagai ‘a midafternoon quiescent phase’ atau ‘ a secondary sleep gate.’ Di antara tokoh-tokoh yang menggalakkan tidur tengahari ini ialah Dr. William A. Anthony, Ph.D. dan Camille W. Anthony, pengarang buku ‘The Art of Napping at Work.’
Demikian juga yang disebutkan oleh David F. Dinges dan Roger J. Broughton di dalam buku mereka ‘Sleep and Alertness: Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Napping.’ Dr. James Maas, pakar tidur dari Cornell University juga telah merumuskan bahawa tidur di tengahari sekadar 15-20 minit sudah mencukupi untuk mengembalikan tenaga dan menjaga kesihatan.
Seorang pengkaji yang lain, Donald Greeley, telah mengatakan bahawa tidur tengahari adalah bermanfaat selama mana ianya tidak melebihi satu jam. (Gail Benchener: ‘Parents and Sleep Deprivation,’ Family.com)
Sunnah tidur tengahari yang diajarkan Nabi rupa-rupanya merupakan suatu yang amat saintifik lagi relevan pada hari ini. (Laporan saintifik tentang kelebihan tidur tengahari ke atas produktiviti berdasarkan kajian 25 tahun)
p/s: jom tidur sekarang!!!!

Wednesday, December 21, 2011

:: NOT/DUIT BARU MALAYSIA ::

wah!!! chumil giler duit baru ni cam duit saidina ada.. kiut miut gtu.. not RM1, RM5, RM10, d coming back RM20, RM50 dan RM100 bakal diguna pakai pada JULAI tahun 2012.
p/s:warna pink xda ke?? hehe

JAWAPAN AL-QURAN KEPADA SETIAP PERTANYAAN ::


setiapkali dibebani dengan sesuatu pasti byk persoalan yang bermain di minda dan setiap pertanyaan yg kita lontarkan pasti ada jawapan dan jawapan itu ada di dalam AL-QURAN....

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?QURAN MENJAWAB:“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” (“I am full of faith to Allah”) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.”
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?QURAN MENJAWAB:“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?QURAN MENJAWAB:“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. “
- Surah Al-Baqarah ayat 286
KITA BERTANYA : KENAPA RASA TERTEKAN?QURAN MENJAWAB:“Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.”
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?QURAN MENJAWAB:“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). “

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?QURAN MENJAWAB:“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk”
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?QURAN MENJAWAB:“Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka… ?
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?QURAN MENJAWAB:“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. “
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!QURAN MENJAWAB:“… ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah.
Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”
- Surah Yusuf ayat 12

Tuesday, December 20, 2011

:: PERJALANAN SEBUAH KEHIDUPAN ::

Ya ALLAH Ya Tuhanku,
ampunilah aku, sikapku, kesalahanku, 
KAU pandulah aku utk menarik diri keluar dr terus terlena dgn kecantikan dunia
sesungguhnya hanya padaMU ku serah segala harapan
aku pasrah dengan segala yang terjadi.
YA Rabb,
hanya KAU yg MAHA MENGETAHUI perjalanan hidupku ini
ku yakin dengan takdir yg telah ditentukan olehMU utkku hambaMU yg dhaif ini
amin~
p/s: Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas. Dan janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi, sesudah (Allah) memperbaikinya dan berdoalah kepdaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dikabulkan). Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik. (Surah al-A'raf: 55-56)

Saturday, December 17, 2011

:: GAMBAR PERKAHWINAN GAY MELAYU ::



hebat!! anda memang hebat.. hebat dalam memalukan keluarga. hebat dalam membelakangkan agama. serius rasa nak muntah tgk2 gamb perkahwinan pengikut kaum NABI LUT ni. Tidak takutkah beliau terhadap balasan yg bakal di terima di akhirat nanti? sudah lupakah beliau pada cerita yg telah terjadi kepada kaum NABI LUT A.S? 
“Maka tatkala datang azab Kami, Kami jadikan negeri kaum Luth itu yang di atas ke bawah (Kami balikkan), dan Kami hujani mereka dengan batu dari tanah yang terbakar dengan bertubi-tubi, yang diberi tanda oleh Tuhanmu, dan seksaan itu tiadalah jauh dari orang- orang yang alim. ” 
(QS. Hud: 82-83)
semoga anda mendapat hidayah dr ALLAH utk kembali ke pangkal jalan. masih belum terlewat utk bertaubat selagi nyawa belum sampai ke halkum. 

Dublin, 15 Dis : Bekas pelajar perubatan University College Dublin (UCD), Ariff Alfian Rosli, 28, yang dilaporkan hilang oleh keluarganya kelmarin berada dalam keadaan selamat di Dublin, Ireland Duta Malaysia ke Ireland, Datuk Ramli Naam yang mengesahkan perkara itu berkata, pihaknya maklum tentang kehadiran Ariff Alfian di negara itu sejak beliau masih dalam pengajian di UCD lagi. Bagaimanapun, katanya, pihak kedutaan dan Wisma Putra tidak boleh mendedahkan maklumat terperinci bekas pelajar tajaan Petronas itu kerana menghormati Akta Data Perlindungan
Peribadi Dublin. ”Kerana itu juga Ibu Pejabat Imigresen Republik Ireland tidak boleh memberi maklumat berkaitan Ariff Alfian kepada ibu bapanya, ini kerana kita terikat dengan akta tersebut dan bukan seperti yang  dilaporkan oleh ibu bapanya semalam. ”Status Ariff Alfian di sini sah termasuk dari segi visa dan segala dokumennya juga sah. Semua sah, tiada kesalahan. Justeru, beliau dibenarkan untuk menetap di sini. “Namun, kita sebagai pihak yang terdekat dengan Ariff Alfian akan berusaha mendapatkan beliau supaya menghubungi keluarganya di Malaysia,” katanya.
Wisma Putra ambil langkah sewajarnyaSementara itu, Bahagian Konsular dan Bahagian Eropah Wisma Putra ketika dihubungi menjelaskan pihaknya telah mengambil langkah sewajarnya untuk mengesan pelajar terbabit selepas menerima laporan kehilangan pada 2009. “Kami telah mengambil langkah sewajarnya untuk mengesan pelajar tersebut dan telah dimaklumkan pelajar itu mempunyai rekod yang sah untuk memasuki Ireland. “Namun, percubaan untuk menghubungi beliau gagal kerana dia tidak mahu berjumpa pihak kedutaan mahupun keluarganya,” kata sumber tersebut.

Sebenarnya budak yg hilang ni tgh berseronok dgn pasangan dia. Dah berkahwin pon budak ni. kahwin dgn lelaki (TT__TT) dah xda perempuan ke kat dunia ni??? sedih sgt....
pakai topeng lg bagus...


yuck!!!!!meloyakan...

suber rujukan: KOLEKSI ARTIKEL
p/s: lelaki sikit ke perempuan yg sikit ni sampaikan kahwin pon sesama jenis. xlalu (!__!)

:: BUAT BAKAL IMAMKU ::

Andai aku adalah tulang rusukmu yang telah hilang

Aku berharap

Jika nanti Allah mempertemukan kita

Kau akan selalu membimbingku

Agar aku menjadi wanita yang solehah

Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga

Kerana aku ingin kita akan disatukan di dunia dan akhirat

.

Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat anakku

Jadilah ayah yang boleh mendidik anak kita

Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat

Iaitu anak yang soleh dan solehah

Yang dapat menjunjung tinggi Agama Allah

.

Andai engkau ditakdirkan untukku

Ku harap kau boleh menjadi imam buatku dan anakku

Kau boleh menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita

Kau boleh mencintai aku apa adanya

Dan boleh mengurus kekuranganku dengan penuh kebijaksanaan

.

Dan andai aku salah

Tegurlah aku dengan kata-katamu yang penuh dengan kelembutan dan kebijaksanaan

Andai aku marah

Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu

Agar marahku boleh berubah menjadi kelembutan

Andai aku lupa

Ingatkanlah aku dengan penuh kasih sayang

Agar nanti kau tetap menjadi suri tauladan bagiku dan anak kita

.

Kerana….

Aku hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku

Yang selalu dapat membawa aku ke jalan yang diredhaiNya


Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu

Buat bakal imam Ku


Friday, December 16, 2011

:: DI BAWAH LINDUNGAN KA'ABAH ::

ASSALAMUALAIKUM
kali ni cikna nak kongsi link movie DI BAWAH LINDUNGAN KA'ABAH. cikna blom lg berkesempatan utk menonton movie ni jd xdpt la nak kasi review. tp apa yg cikna tau movie ni mmg hebat. selamat menonton yer...
DOWNLOAD LINK:
selamat menonton :)

Wednesday, December 14, 2011

::HIMPUNAN DOA2 HARIAN::

Doa merupakan senjata org2 mukmin. oleh sebab itu seharian kita seharusnya tidak boleh terlepas dari berdoa sebelum melakukan aktiviti. paling2 tidak kita membaca basmallah sebelum memulakan sebarang aktiviti. entry kali ni merupakan himpunan doa yg cikna ambil dr rakan FB utk rujukan kita semua. selamat beramal :)

Doa ketika hendak masuk tandas
بِسْم الله اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ
Maksudnya : Dengan Nama Allah, Ya Allah aku berlindung denganMu daripada syaitan jantan dan syaitan betina.

Doa Memakai Pakaian Baru
اللَّهُمَّ لَكَ الحَمْدُ أَنْتَ كَسَوتَنِيهِ أَسْأَلُكَ مِنْ خَيرِهِ وَخَيْرِ مَا صُنِعَ لَهُ ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهِ وَشَرِّ مَا صُنِعَ لَهُ
Maksudnya : Ya Allah bagimu pujian Engkau telah memakaikan aku dengannya aku memohon kepadaMu dengan kebaikannya dan kebaikan yang diperolehinya dan aku memohon perlindungan kepadaMu dari kejahatannya dan kejahatan yang diperolehinya.

Doa Memakai Pakaian
اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِي كَسَانِي هَذَا وَرَزَقَنِيْ مِنْ غَيْرِ حَوْلٍ مِنِّي وَلاَ قُوَّةٍ
Maksudnya : Segala puji bagi Allah yang memakaikan aku pakaian ini, dan memberi rezeki kepadaku tanpa daya dan upaya dariku.

Doa Terkejut Dari Tidur atau Mengigau
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَه , لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الحَمْدُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيءٍ قَدِير ، اَلحَمْد لِلّهِ وَلاَ حَولَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ ، اللَّهُمَّ اغفِرْلِي
Maksudnya : Tiada Tuhan melainkan Allah tiada sekutu bagiNya, Baginya kekuasaan dan bagiNya pujian dan Dia berkuasa atas setiap sesuatu, Segala puji bagi Allah dan tiada daya dan keupayaan melainkan dengan keizinan Allah, Ya Allah ampunilah daku.

Doa Bangun dari Tidur
الحَمْد لِلّهِ الّذِي أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْر
Maksudnya : Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali.

Doa Sebelum Tidur
الحَمْد لِلّهِ الّذِي أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْر
Maksudnya : Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali.

Doa Penerang Hati
رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي . وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي . يَفْقَهُوا قَوْلِي
Maksudnya : "Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; "Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; "Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, "Supaya mereka faham perkataanku"
(Taha : 25,26,27)

Doa Supaya Berada di Jalan yang Benar
رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا
Maksudnya : "Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku ke dalam urusan ugamaku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku dari sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku"
(Al-Isra' : 80)

Doa Supaya Tetap Mendirikan Solat
رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ ، رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
Maksudnya : "Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku" "Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan"
(Ibrahim : 40/41)

Doa Meminta Perkara Tidak Penting ....

رَبِّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَسْأَلَكَ مَا لَيْسَ لِي بِهِ عِلْمٌ وَإِلاًّ تَغْفِرْ لِي وَتَرْحَمْنِي أَكُنْ مِنَ الْخَاسِرِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada memohon sesuatu yang aku tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; dan jika Engkau tidak mengampunkan dosaku, dan memberi rahmat kepadaku, nescaya menjadilah aku dari orang-orang yang rugi"
(Hud : 47)

Doa untuk Menegakkan Kebenaran
رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ وَأَنْتَ خَيْرُ الْفَاتِحِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, hukumkanlah antara kami dan kaum kami dengan kebenaran (keadilan), kerana Engkau jualah sebaik-baik Hakim"
(Al-A'raaf : 89)

Doa diampunkan dari Kezaliman
رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi"
(Al-A'raaf : 23)


p/s: terima kasih sahabat FB SYAIFUL AZLAN.. tanpa beliau entri ini pasti tidak wujud. jazakallah khair ya akhi..

:: KFC COUPON PROMOTION FINISHED!!!::

baru jek cikna wat n3 pasal kupon free zinger burger KFC. tgk2 xsamapai 24 jam KFC dah keluarkan kenyataan bahawa stock dah hbs dan promosi tamat. xsempat nak redeem dah tamat. UPSET!!! nak tau lebih lanjut p kat facebo0k KFC http://www.facebook.com/KFCMalaysia
SEKIAN TERIMA KASIH

:: KUPON REDEEM KFC FOR FREE ::

assalamualaikum dan selamat petang
pada petang yg aman damai ni cikna nak share sesuatu dgn uols penggemar KFC.
KFC telah mengeluarkan online voucher bg mereka yg suka makan zinger burger. xperlu nak tunggu gaji ke bonus kalo nak makan ZINGER BURGER. skrg uols cuma perlu print kupon kat bawah ni banyak2 dan p redeem kat KFC.

redeem byk2 n valid until 15 JANUARI 2012
selamat menjamu selera

Monday, December 12, 2011

::THE MARVELOUS BLUEBERRY CHEESE TART ::

kam main tajuk entry gempak siottt... hehe.. siap ngan "marvelous" gitu. jgn terpedaya ngan tajuk entri hakikatnya rupo blueberry cheese tart yg second time cikna buat agaklah terburuk. tpkan walau rupa buruk n hodoh rasa di tetap best. kalo cikna naik lif xtekan sdiri sapa lg nak tekan kan.. hehe.. kalo uols xcaya, uols leh tanya kawan cikna sbb kami buat bersama2 dan almaklum la kami xda acuan tart. kami guna apa je yg ada kat dapur. awak2 semua layan jek resipi dan ghupo blueberry cheese tart cikna ni. kalu rasa nak kutuk pon kutuk je la. semoga kutukan tersebut kutukan membina.
utk resipi crust uols leh rujuk yg cikna buat tart telur dulu kat SINI. sama je dia punya bahan2 yg lain filling je.
BAHAN2 FILLING
250 gram cream cheese
20 gram butter
60gram gula halus
1 biji telur
Blueberry atau apa2 saja yg anda suka utk filling

cara buat:
sediakan crust spt biasa. sila rujuk diSINI. kemudian sediakan filling.
mula2 pukul cream cheese, gula dan butter hingga kembang. masukkan telur dan pukul hingga sebati. apabila crust dah separuh masak. keluarkan dr oven dan masukkan filling blueberry td dan pipekan adunan cream cheese di atas filling td. bakar lg pada suhu 180 darjah selama 15 minit.

p/s: mereka yg berjaya adalah belajar dari kegagalan

::PESANAN BUAT ADAM ::

hampir seminggu saya tidak melakar sebarang perkataan di hamparan blog ini. hari ni ada sedikit buah tangan sekembali saya mencoret sesuatu di dinding blog ini.

pesanan buat ADAM,
Jangan bergurau sebarangan dengan hati perempuan. mungkin nampak teguh tp hakikatnya hati ini mudah terusik...
"JANGAN MENYENTUH JIKA TIDAK BERNIAT MAHU MEMETIK"
ramai kaum ADAM di luar sana yg hanya berniat mahu "mengetest power" dgn mengayat gadis2. kadang2 bukan dgn cara mengayat tp perbuatan sekalipun kami kaum HAWA mudah tersentuh. oleh itu, seharusnya HAWA memelihara hati anda. jgn biarkan ia diusik sebelum waktunya.
p/s: credit to ijun (sy mengedit gamb anda) n syafiqah (cg amek status anda)

Wednesday, December 7, 2011

:: TERIMA KASIH ::

satu hari cikna p kenduri kawan dan cikna park debbie (my car) kat tepi rumah org tp cikna xperasan yg tempat 2 berlumpur sbb dia berumput. lepas kenduri nak gerak jek debbie xleh dah sbb tayar dah sangkut lam lumpur tebal. tekan minyak sampai dah makin dalam tayar terlekat. pada ketika itu terasa sangatlah cuak. Alhamdulillah, ada seorg abang datang dan memberi bantuan. beliau menolak debbie dan terselamatla tayar debbie dari terus terperangkap dalam lumpur.
apa yg hendak cikna sampaikan di sini adalah mengenai DIA yg menghantar pertolongan sewaktu kita susah dan tersempit. mmg benar abang itu yg menolong cikna tp siapa yg menggerakkan hatinya utk menolong cikna? pastinya ALLAH swt. tanpa pertolonganNYA xmungkin cikna ditolong oleh abang tersebut. oleh sbb itu, berterima kasihlah pada pelaku yg menolong kita dan juga berterima kasihlah pada pelaku yg telah menolong kita.
"barangsiapa yg diberikan satu perbuatan kebaikan kpdnya lalu dia membalasnya dengan mengatakan "jazaakallahu khayron (semoga ALLAH membalasmu dgn kebaikan), maka sungguh hal itu sudah mencukupi dalam menyatakan rasa syukurnya"
(HR.At-Tirmidzi (2035), An-Nasaai dalam Al-kubra (6/53), Al-Maqdisi dalam Al-mukhtarah: 4/1321, Ibnu Hibban: 3413, Al-Bazzar dalam musnadnya:7/54. Hadits ini dishahihkan Al-Albani dalam shahih Tirmidzi).

p/s:bila kita berbuat baik pd org insyaALLAH org akan berbuat baik kpd kita.

Monday, December 5, 2011

:: MY BESTFRIENDS WEDDING ::

assalamualaikum
tanggal 3/12/2011 cikna terima 2 undangan perkahwinan dr 2 sahabat abik cikna.. dua2 sahabat zaman kecik2. sgt gembira utk mereka yg sudah pun selamat melangsung perkahwinan. alhamdulillah....
SHAFIRUL AZMIRA
macam majlis reunion plak kat wedding ZURINA
majlis akad nikah ZURINA
Firman Allah S.W.T. yang bermaksud :
“ Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami-isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir "
- Ar-Rum : Ayat 21
sebenarnya ada sedikit kesedihan di sini sbb cikna dah kehilangan teman hang out, ZURINA. dia sahabat yg baik dan teman yg selalu membantu cikna. dia juga teman yg selalu cikna sakiti hatinya. kami selalu bergaduh namun kami tetap berbaik semula macam adik beradik.
"ijun, tinggal kita berdua sudah :("
p/s: semoga kekal sepanjang hayat duhai sahabat2ku..

Monday, November 28, 2011

:: SAHABAT MENUJU SYURGA ::

"kawan mencerminkan peribadi kita, kalau nak tgk kita baik ke x tgk dgn siapa kita berkawan"
for me this is not true. kenapa??? kalo semua org xnak berkawan dgn mereka spt bohsia, bohjan, mat rempit atau mana2 yg nakal (mereka sbnrnya bukan jahat tp nakal) siapa yg akan menyedarkan mereka??? cikna menulis sbb berdasarkan apa yg berlaku dgn cikna. saya bukan org yg baik (kisah lampau yg agak nakal) tp jika mereka2 yg bertudung labuh dan bergelar ustazah tidak mahu berkawan dgn saya mungkin sy masih tenggelam dalam dunia saya.
berkawanlah dgn sesiapa jua tp jika perangai sahabat itu xelok jgn sampai kita yg terikut. malah, kita boleh menjadi penasihat kpd sahabat supaya dia berubah menjadi lebih baik. Mmg betul, bukan mudah menasihati dan mengubah org lain tp di sinilah salah satu peranan kita sbg khalifah di muka bumi ini. jika kita yg lebih baik ini tidak membimbing mereka ke jalan ALLAH, kemana lg mereka mahu mengadu nasib? takkan kita sanggup biarkan mereka hanyut tanpa sebarang teguran dari kita? semua org buat silap dan semua org ada hak utk berubah dan bertaubat.
"teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan ALLAH, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati...."
I LOVE MY FRIENDS, SAHABAT SEHINGGA SYURGA

Sunday, November 27, 2011

:: WANITA BAIK UTK LELAKI BAIK ::

" Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia (syurga)." (QS. An Nuur: 26 )

Baikkah perempuan seperti aku utk menerima lelaki yang baik2?? satu persoalan yang sentiasa berlegar2 diminda. bukan kerana diri ini sentiasa memikirkan soal jodoh tp ini adalah sesuatu yang perlu difikirkan kerana ALLAH telah mencampakkan rasa kasih dan sayang dalam setiap diri hambaNYA. ini adalah fitrah manusia rasa ingin dicintai dan menyintai. Setiap kali menghayati ayat2 di atas diri ini mula mengukur sejauh mana layak utk mencari seorang lelaki yang baik sbg suami. Apakah kayu ukur baik yang sebenarnya?? diri ini cuba membaiki diri kerana sedar masih byk kekurangan. bukan kerana ingin memiliki “lelaki baik” itu tetapi ingin mencari sebuah kehidupan yang benar2 diredhai ILLAHI.

2011_08_30_10_30_15_990

“Ya Tuhanku, janganlah Engkau membiarkan hidupku seorang diri, dan Engkaulah pewaris yang paling baik.” (AlQuran: Al-Anbiya’: 89).

P/S: buat sahabat yang masih mencari-cari tp masih lagi xjumpa. bersabarlah kerana ALLAH sedang merencanakan sesuatu. BERDOA + BERUSAHA + BERTAWAKKAL, insyaALLAH pasti “lelaki baik” @ “wanita baik” akan menjadi milik anda.

Saturday, November 26, 2011

SALAM MAAL HIJRAH 1433H::

SALAM MAAL HIJRAH 1433H..
hijrah merupakan satu titik perubahan. titik perpindahan dari yg buruk kepada yang baik, dr yg hitam kepada yang putih, dr yang negatif kpd yg positif. sebenarnya dalam melakukan perubahan tidak perlu menunggu tahun baru dan sepatutnya perubahan itu perlu dilakukan saat kita sedar yg kita perlu berubah.
sebagai seorang wanita cikna ingin berubah menjadi wanita yang cantik dan utk menjadi wanita cantik, kita perlukan perhiasan yang cantik. Menutup aurat dgn cantik iaitu melabuhkan tudung, melonggar pakaian. sentiasa "dibaluti" dgn air wudhu agar terserlah nur dari dalam diri, hiasi bibir dgn zikrullah dan memakai rantai takwa agar dirantai dari menuju ke arah maksiat serta sentiasa takut akan azab nerakaNYA.

"sesungguhnya orang2 yg beriman, berhijrah dan berjihad di jalan ALLAH, mereka itu mengharapkan rahmat ALLAH dan ALLAH MAHA PENGAMPUN lagi MAHA PENYAYANG"
(Al-baqarah: 218)
checklist 1433H
1. menjadi anak dan wanita solehah
2. menemui bakal imam (*__^)
3. memperbanyakkan amalan utk menuju jannahMU
amin~ semoga dipermudahkan
p/s: seindah hiasan adalah wanita solehah

Thursday, November 24, 2011

:: WANITA HEBAT ::

cikna tersangat mengagumi wanita2 yg teguh pada prinsip agamanya, tegas dan kuat walau zahirnya lembut. bagaimanakah cara utk menjadi wanita sehebat ini? cikna suka mengambil contoh Ummul Mukmin yg pertama iaitu wanita kesayangan Rasul, SITI KHADIJAH. beliau begitu hebat kerana turut menanggung pelbagai penderitaan ketika bersama2 Rasulullah dalam berusaha menyebarkan dakwah dan menyeru kpd ISLAM. Beliau merupakan kawan, teman, isteri, pembantu dan pembela kpd Rasulullah ketika baginda menjalankan seruan ALLAH. Beliau juga merupakan seorg ibu yg telah melahirkan 6 org cahaya mata utk Rasullullah. betapa hebatnya SITI KHADIJAH.
utk menjadi wanita hebat perlulah mempunyai ilmu. ilmu akademik sahaja tidak mencukupi, perlu disertakan dgn pelbagai lg ilmu. wanita yg mempunyai MASTER dalam bidang apa sekalipun belum tentu wanita yg cerdik dan hebat. Perlu diseimbangkan dgn ilmu agama kerana agama merupakan tunjang bg seorg insan. tanpa agama lemah dan hancurlah insan tersebut.
WANITA TANPA ILMU akan hilang arah tujuan
WANITA TANPA ILMU xkan mampu menjadi pendidik terhebat
WANITA TANPA ILMU xmampu menjadi sayap kiri suami
p/s: lihat disekeliling anda berapa ramai wanita yg mempunyai degree dan master kena tipu dgn jantan2?

Wednesday, November 23, 2011

:: KELANTAN SUDAH BANJIR!!!! ::

selamat malam semua
utk pengetahuan semua kawasan pantai timur sedang mengalami musim tengkujuh. arini cikna nak tempek gambar kawasan banjir sekitar tempat cikna. kawasan yg mengalami banjir adalah beberapa kawasan sekitar ketereh, kok lanas, dan juga kawasan tempat tinggal cikna kawasan kedai mulong. jom jenguk gambar2 di bawah. kamera cap ayam so gamb xlawa.. sori...
kawasan ketereh
kawasan kok lanas
kawasan kok lanas

p/s: hujan itu rahmat... insyaALLAH...

Monday, November 21, 2011

:: Watch LIVE the SEA Games Finals - Malaysia vs Indonesia ::

bg uols yg xda tv tp ada internet atau bg sesiapa yg bukan berada di MALAYSIA atau di INDONESIA anda bolehlah menonton perlawanan bola sepak indonesia lawan malaysia melalui live streaming. klik sahaja pautan di bawah

p/s: majulah sukan utk negara :)

Friday, November 18, 2011

:: REZEKI YG TIDAK DISANGKA2 ::

Firman Allah (Saba’:24)
Katakanlah: “Siapakah yang memberi rezeki kepada mu dari langit dan dari bumi?” Katakanlah: “Allah”, dan Sesungguhnya Kami atau kamu (orang-orang musyrik), pasti berada dalam kebenaran atau dalam kesesatan yang nyata.
rezeki yg dtg dari ALLAH sememangnya tidak disangka2.. pada pagi ini spt biasa cikna on9 dan tiba2 nampak WARDINA SAFFIYAH update FBnye sblm 2 blom diketahui yg beliau bakal berkongsi ubat gigi MU'MIN. lepas cikna komen baru nampak kat caption gamb bahawa beliau akan memberkongsi ubat gigi mu'min dgn pengomen 1,3,5,7,dan 9. yg surprisenya cikna pengomen pertama. hehe.. dpt ubat gg mu'min secara tak sengaja. setakat cikna berblogging n berfb cikna dah dapat sepasang baju kurung budak dr ERYMIN, memenangi baju T SHIRT dr KRUTV dalam peraduan CONTAGION, dapat SATEEN SHAWL dr WAFICO, pernah dapat white coffee dr EYRIQAZZ.. ke semuanya adalah rezeki yg tidak disangka2. rezeki dr ALLAH. cikna jz try my luck. :)
baju dah bg utk cik mia anak kak sara

p/s: semua ini didahulukan dgn ALHAMDULILLAH... semoga mereka2 yg pernah memberi ini dimurahkan lg rezeki oleh ALLAH swt..

Monday, November 14, 2011

:: PELANGI KELAM ::

cuba anda dongak ke langit. bagaimana keadaan langit di tempat anda? adakah dihiasi indah oleh bulan dan bintang atau pada saat ini mungkin di tempat anda mentari sedang terik memancar dan disulami dengan sang pelangi disebabkan baru je lepas hujan. atau mungkin tempat anda seperti di tempat saya langit mendung awan menangis, kelam, sunyi dan sepi. begitu juga dgn kehidupan kita secara realitinya. Kita hidup xkan selalu dalam keadaan gembira ataupun xkan selalu datang ujian yang bertimpa-timpa. mana mungkin ALLAH hanya mendatangkan ujian tanpa mendatangkan ketenangan. kita hidup berpaksikan agama. xkiralah apa pun agama anda tp cikna berpegang teguh pada agama yg satu, ISLAM. ISLAM itu sangat indah dan ALLAH itu MAHA PENYAYANG dan MAHA PENGASIH. DIA xkan membiarkan hamba2 sentiasa dibebani ujian kerana setiap ujian yg diharungi dgn tabah pasti ada ganjaran yg hebat menanti. SUBHANALLAH.... lihat sahaja firman ALLAH
“Ya, cukuplah jika kamu bersabar dan bertakwa dan mereka akan datang menyerang kamu seketika itu juga, nescaya Allah akan menolong kamu dengan lima ribu malaikat yang memakai tanda.”
(QS Ali Imran: 125).
maka dgn kesabaran dan tabah dalam menghadapi ujian pasti mentari muncul disebalik awan mendung, yg kelam menjadi terang.. kesimpulannya.. jgn mengeluh setiap kali ujian dtg bertimpa2 kerana ujian ini merupakan asam garam dalam kehidupan. tiada hebatnya jika hidup sentiasa bersenang lenang tanpa sebarang kesusahan. betul x? pasti ada manisnya jika kita berjaya menghadapi setiap ujian dan rintangan yg telah disediakan khas utk kita.
p/s: tabahlah duhai hati....

:: TEKA TEKI ::

assalamu'alaikum
selamat malam all
n3 malam ni edisi mengetest enset baru...hikhik
serius cikna mula suka kat enset baru ni...
ermm... cam nak buat teka teki plak
enset apa yg cikna pakai utk blogging ni?
jawab betul cikna akan buat review pasal blog anda nanti...

Friday, November 11, 2011

:: KEK PELANGI ::

Assalamu’alaikum

harini jom kita main dengan warna2 indah spt alwan pelangi. love the colour of rainbow much!!!! sebelum cikna pernah buat puding pelangi tp harini cikna nak buat kek pelangi. warna yg sama pink, hijau dan biru (my feveret kaler). resipi ni di skodeng dr MY RESIPI. thanks MYRESEPI..

BAHAN-BAHAN

250 gm butter

200 gm gula kastor

4 biji telur gred A

220 gm tepung naik sendiri

5 sudu besar air susu

1 sudu kecil esen vanila

sedikit pewarna merah, hijau, kuning dan biru

CARA-CARA

  1. Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
  2. Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 4 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning dan biru.
  6. Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya, kemudian diikuti warna biru. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna biru. Ulangi proses ini hingga habis.
  7. Bakar 180c selama 1 jam.

cun x kek pelangi saya? hehehe…. cun gebu macam I tau..

Pelangi itu indah sbb dia ada 7 warna. warna2 inilah yg menceriakan pelangi. begitu indah pelangi sama seperti kehidupan kita jika tiada kesedihan, kesusahan cuma ada kebahagian, bagaimana kita ingin mengecapi keindahan hidup yang sebenarnya. manisnya hidup ini apabila segala kesusahan berjaya diredahi dengan tabah. begitu juga sebaliknya. nikmatilah hidup ini dengan keredhaanNYA. lakarilah kehidupan ini sepertimana warna2 pelangi :)

p/s: warna pelangi saya>> pink, biru, hijau, purple

:: TALAPIA 3 RASA ::

ASSALAMUALAIKUM

selamat makan tengahari. ermm... dah hampir seminggu asyik ngadap daging jek, kolestrol pom dah bertambah so harini tukar menu. ikan talapia 3 rasa. makan ikan lg bagus dari daging merah. ikan kaya dgn hasil protein dan amat diperlukan oleh tubuh badan utk proses pertumbuhan dan perkembangan seperti berfungsi membina membina tisu, kulit, rambut, kuku, serta otak. bukan bermakna daging tidak mempunyai protein tp protein yg ada pada ikan lebih byk lg disamping jika kita memakan daging merah yg bertambah adalah kolestrol dalam badan. (kalah pakar pemakanan) disamping itu makanan laut juga kaya dgn iodin bg mengelakkan penyakit goiter. macam KEMPEM MAKAN IKAN la plak..

BAHAN-BAHAN

ikan talapia

bawang putih

bawang merah

tomato

cili merah

nenas

cili boh

sos tiram

kicap ikan (nampla)

tepung jagung

kunyit, garam,gula

minyak utk menggoreng

CARA-CARA

ikan talapia dibersihkan. kemudian dilumurkan garam, cili boh, kunyit dan tepung jagung. perap sebentar kemudian goreng sehingga garing. ketepikan. utk kuah: tumis bawang putih, bawang merah dan cili sehingga naik bau. kemudian masukkan nenas, tomato, sos tiram, kicap ikan, gula sedikit. biarkan sejejap dan akhir skali masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan dalam air. masak sehingga mendidih. kemudian curahkan kuah 3 rasa td ke atas ikan dan hiaskan dgn daun ketumbar :)

“Cairkan makanan kalian dengan berzikir kepada Allah SWT dan solat, serta janganlah kalian langsung tidur setelah makan, karena dapat membuat hati kalian menjadi keras.”(HR Abu Nu’aim dari Aisyah r.a.)

p/s:alhamdulillah.. syukur dgn apa yg dimakan utk arini

:: EDISI JUMAAT 11.11.11 ::

assalamua'alaikum

edisi 11.11.11 merupakan n3 luahan hati.. hehehe

memandang diri ini tiba2 rasa dipergunakan. ngek~ sapa suh ko carik pasal2 berjanji yang bukan2..

neway, tolong menolong itu amalan mulia tp bila pertolongan yang diminta berlebih2 sampai saya rasa cam kerja yang diminta tolong buat ni kerja saya plak. mula2, saya ingat sikit jek so berjanji nak tolong sbb demi kepentingan satu organisasikan. lagipun bg cikna xsalah nak minta tolong dan ditolong kalau xmembebankan si diminta tolong. tp skrg cikna tiba2 rasa terbeban dgn kerja2 ni (dah jd tak ikhlas) walaubagaimana byk n susah sekalipun cikna tetap akan habiskan kerja2 ni sbb dah berjanji. bukankah memungkiri janji itu salah satu ciri2 org yg munafik? cikna xnak jd munafik :(

bila kita tolong org. insyaALLAH bila tiba masa kita susah org akan tolong kita biarpun bukan org yg pernah kita tolong. pasti ALLAH akan menghantar pertolongan itu xkira dalam apa cara sekalipun.

mode: sambung siapkan kerja

Tuesday, November 8, 2011

::SABAR::


Allah juga berfirman: “Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar; (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: ‘Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.’ Mereka itu ialah orang-orang yang menerima selawat dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk-Nya.” (surah al-Baqarah, ayat 155-157).

:: PANDANGAN MATA ::

NABI MUHAMMAD SAW bersabda:
"Pandangan adalah panahan beracun daripada panahan iblis. sesiapa yang menundukkan pandangannya daripada kecantikan wanita maka ALLAH mewariskan dihatinya kemanisan dimilikinyasehingga bertemu denganNYA"
aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki
biarlah aku hanya cantik dimatamu duhai zaujiku
kalau aku ingin lelaki baik menjadi suamiku, maka aku juga perlu menjadi perempuan baik
bukankah ALLAH telah berjanji lelaki baik hanya utk perempuan yang baik
-duhai calon IMAM yang telah dipilih ALLAH utkku-

Monday, November 7, 2011

:: KIFARAH DOSA ::

Memandangkan cuaca sekarang xmenentu, td masa pergi rombongan meminang terkena air hujan jd dgn tidak langsung selsema yg sedikit menjadi demam selsema. saat ini suara dah xkeluar dan bila batuk terasa tercucuk di dada. ubat lak xda cuma ada panadol soluable tp xleh nak telan sbb termakan tapai. org tua2 kata kalo makan tapai xleh makan ubat nanti ubat tu jd racun (mabuk ubat) xpasal2 kang kena terkejar ke spital plak.. hehe… pastu cari2 minyak panas or vick pom xda. tgh2 malam camni mana ada kedai buka. pastu skrg lak xleh tdo0 sbb kalo baring hidung tersumbat. ermmm…. tawakkal je la. ada hikmatnya, at least cikna leh siapkan kerja2 yg tertangguh sbb dah xleh nak tdo0 kan…

"Ya Allah, andai dengan sakit yang kau uji ini akan membuatkan engkau redha padaku, aku redha ya Allah. Andai sakit ini adalah tanda kasih sayangMU ya Allah, Aku menerimanya dengan redha Ya Allah, Sihat dan sakit ini dariMu ya Allah, berikan aku ketabahan dan kekuatan iman dalam melalui ujian sakit ini, Ya Allah engkaulah tuhan yang Maha pengasih lagi Maha penyayang, Tambahkan rasa syukurku atas tiap ujianmu samaada dalam nikmat ataupun sakit"

dengan sakit ni mula la kita mengingat DIA. seharusnya ketika senang pom kita kena ingat yg sebenarnya kita diuji bukan ketika susah atau pom sakit sahaja. sakit merupakan satu kifarah dosa. ada mesej yang ingin disampaikan ketika sakit. supaya manusia sentiasa mementingkan kesihatan. jaga kesihatan dan jgn sekali2 merosakkan dan menyakiti tubuh badan kita. :)

p/s:sakit2 pom esok ada dating ngan sahabat2 lama :) semoga esok sihat

Sunday, November 6, 2011

:: BER'HANA TAJIMA' ::

assalamualaikum
hari ni hari istimewa kerana seluruh umat ISLAM menyambut hari raya aidiladha iaitu hari raya Qurban. memandangkan raya jd pelbagai fesyen pom timbul xterkecuali saya :) hari rayakan mesti nak nampak cantik. jd harini saya ber'hana tajima' tp kat rumah je. lepas gian nak pakai shawl saten inspired by hana tajima tp jangan lupa
an-nuur ayat 31, Allah s.w.t berfirman:
"katakanlah kepada wanita yang beriman: hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang(biasa) nampak daripadanya. dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya..."
xkesahla kita nak berfesyen macam mana sekali pun tp kena mengikut syariat dan xusahlah berlebih2..
p/s: cikna sgt suka pakai shawl dan tegur bila ada yg xkena dgn pemakaian cikna. saya ingin berubah

:: MUSLIMAH DAN POHON SEMALU ::

wanita telah dibandingkan dengan pelbagai benda antaranya bunga. namun kali ini kita lihat pula bagaimana wanita dibandingkan dgn pohon semalu. Pokok yang nama saintifiknya mimosa pudica ini amat mudah dikenali Tandanya ialah apabila disentuh,ia akan mengecut.

Ia punya perkaitan dengan diri wanita:

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a.
Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah.
Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanyapohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.
Picnik collage
Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya.Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja. Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.

p/s: peliharalah diri dgn sifat malu kerana malu itu separuh dr iman.

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...