Monday, December 20, 2010

::khasiat COKLAT::


Nyum!nyum! nyum!

Sedapnyer coklat ni. Tgh mamam coklat yg byk2 ni tetiba plak tringat pasal coklat ni leh wat seseorg gomok. Xkesahla MZ mmg gemuk berisi pom tp chummy tau. (start da perasan)

Sambil2 mamam coklat ni jom kta baca apa yg coklat leh wat kat badan kta

Chect it out!!

1. COKLAT BAIK UTK JANTUNG

Coklat kaya dengan bahan antioksida spt cathechin n phenol dan dpt membantu pencegahan sakit jantung dan kanser. Kajian American Association for the Advancement of Science’s mengatakan bahawa makan makanan yg berkhasiat termasuk coklat dapat mengelakkan sakit jantung. Coklat hitam atau Dark Chocolate mempunyai empat kali kadar catechins dan phenols berbanding teh. Untuk makluman, satu kajian menyatakan, minumlah teh tanpa susu untuk mendapat khasiat antioxidant teh.

2. COKLAT RENDAH KOLESTOL LDL

Apa itu kolestrol LDL? Kolestrol LDL adalah kolestrol jahat (bkn bermaksud kolestrol nim pencuri @ pembunuh) kolestrol yg xelok utk badan. Kajian megatakan makan dark chocolate boleh mengurangkan kolestrol LDL.

3. COKLAT BOLEH MERENDAHKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Koko dalam coklat mengandungi bahan campuran yang dipanggil oxide nitric yg dapat membantu merendahkan tekanan darah serta membantu melancarkan aliran darah.

4. COKLAT DAPAT MEMBUATKAN SESEORG GEMBIRA

Dengan memakan coklat, kita boleh merasa gembira dan merubah mo0d kta. Makan coklat nim leh wat perasaan seperti dilamun cinta sbb coklat membantu badan kita merembeskan endorphin. Hebatnya coklat ni.

5. COKLAT KAYA DGN BAHAN ANTIOKSIDA

Antioksida sgt glamer di kalangan perempuan. Sendiri mau ingat la. Coklat membantu melambatkan penuaan sbb kaya dgn antioksida.

Dah baca? Best x coklat? Best kan.. tp sendiri mau ingat apa pun yg kita makan jika berlebihan mesti ada keburukkannya. Jd makan 2 ingat2 la sket, diri sendiri juga.

NILAI PEMAKANAN COKLAT PUTIH DAN COKLAT SUSU
Kandungan Zat 8oz. Gelas (atau ½)

ZATCOKLAT PUTIHCOKLAT SUSU
Kalori168205
Protein gms.8.57.0
Kalsium gm.0.200.26
Fosforus0.220.22
Vitamin A I.U.375338
Tiamin mg.0.080.07
Riboflavin mg.0.410.37
Niasin mg.0.210.25

Sumber : Persatuan Pengilang Coklat



5 comments:

lolitasinta polkapolkie said...

na wt cane !
gle choc gk !!!
hee

mira_nas said...

saya suka sangat choc..
memang banayka kebaikan tapi sebab gula la penyebab kegemokan Buatlah pembaca anda setia bhgn 1

Zalina Hassan Zamri said...

sbb 2 kena makan dark choc.. jgn makan white choc tp sy obses white choc :)

iem said...

sedapnya....
nyum..nyum....

Zalina Hassan Zamri said...

jemput2 makan...

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...