n3 ini dibuat disebabkan ingin menjawab persoalan yg diutarakan oleh qasih
beliau bertanya pd MZ "kenapa cheese ada lubang" dlm n3 cheese oh keju
MZ telah meninjau dalam Go0gle. mohla kta baca nape en cheese nim berlobang2 ropanya
Lubang yg terbentuk pd cheese sbnrnya adalah akibat drpd sejenis bakteria yg bernama propionic. bakteria ini juga menyebabkan rasa manis dan lemak pd keju. semasa proses pemeraman en. bakteria ini akan mengeluarkan gas yg akan membentuk gelembung dalam cheese. oleh sebab itu apabila cheese mengeras atau da jd gelembung yg terbentuk kat dalam cheese itulah yg menyebabkan cheese tersebut berlubang. bukan sebab tikus atau ulat yg mengoreknya erk. kalo nak tau lebih lanjut tanyalah en go0gle..
♥✿sekian♥✿
9 comments:
Cheese sedap!
*ee takotnya nak naik bas lg! jom tgk entry ttg bas tuu!
hehehe~btol apa y awk jawab tu dan kalau nak tau gas yg terhasil adalah gas karbon dioksida.terima kasih kerana menjawab!nice answer!
n__n
terpaksa wat researc mencari jawapan utk qasih... kalo qasih xtanya sy sdiri xterpk
singgah sini..
saya sgt suka mozarela cheese letak atas pizza!..
Oh sedapnyeeeeeeee...hihi
rumah sy sentiasa ada stock mozarella... letak atas roti pom best
haha..cheese berlobang sedap la ek..kalo yang xde lobang tu pun sedap gak rasa..
cheese berlobang cheese spesis emmenthel.. cheese ni berasal dr switzerland.
nice info...dah lame dh xmkn cheesse..
p/s : ( A H 7 ): Cara Meningkatkan Traffic Di Blog Anda
owww. barulah tau nape ade lubang.. hehe.. sy suke sheese.. nyumm
Post a Comment