Wednesday, November 17, 2010

::dAgInG oH DaGing::

Allooo0o0!! Masak pe kat dapur 2? Konpem masak dagingkan? Almaklum la raya aji ni byk la daging yg kta dapat. Entry kali ni misz share petua lak.

Petua nak lembutkan daging

Byk cara yg boleh kta gunakan utk lembutkan daging.

Sbb kadang2 ni daging lembu ada yg keras terutama kat urat2 dia. Kta ni kalut nak masak cepat2 sbb ada tamu bertandang nak hiding kasi mereka jamu selera sambil2 beraya.

Antara petua2nya ialah:

1. Rebus daging bersama satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.

2. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.

3. Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.

4. Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.

5. Rebus daging bersama daun nangka atau daun betik. Kemudian masak daging seperti biasa.

p/s: da siap masak antola ke sini skali erk.. ekekeke

♥✿tamat♥✿

No comments:

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...