ASSALAMUALAIKUM
selamat hari raya ke 29. dah nak habis pun ulan SYAWAL. akan berganti bulan baru. sempena hari-hari terakhir syawal ini cikna terasa nak makan sesuatu yang nyaman di tekak. teringat 2 tahun lepas anak murid cikna pelajar lelaki bawak ke sekolah puding yang dibuat sendiri oleh beliau iaitu puding buih. sangat sedap dan mmg terasa kesegarannya. resipi dah minta tp terlupa letak kat mana. minggu lepas cikna ternampak resipi ni dekat group fb RESIPI EKSPERIMEN so dah dapat resepi AGAR-AGAR BUIH ni terus mencuba.
BAHAN-BAHANkredit to: EVELYN GEMINA1 paket agar2 cap burung layang2 (cikna pakai agar2 yang tali 10 gram)2 cawan air1/4 cawan gula (kalau suka manis tambah gula)1/2 tin susu pekat manis1 sk esen vanila1/4 cawan margerin, dicairkan3 biji telur1 sb serbuk koko tambah dengan sedikit air (cikna pakai pewarna)Cara2:1. Satukan serbuk agar2, air, gula & vanila, kacau rata. Masak atas api perlahan hingga mendidih.2. Sementara itu, pukul telur hingga kembang & berbuih sepenuhnya.3. Matikan api, tuang agar2 kedalam telur yang dipukul, gaul guna whisk berterusan. Masukkan pula mergerin & susu pekat, kacau lagi.4. Tuang dalam loyang. Guna sudu, hiaskan atasnya dengan sedikit campuran koko. Biarkan mengeras & sejukkan sebelum dihidang. (cikna xpakai koko tp pakai pewarna merah n ijau )
p/s: jadila jugak puding buih ni.
2 comments:
wah.. sedap2!
jemput jamu mata yer... nak ajak mkn pon benda alam maya.. hehe
Post a Comment