Saturday, January 9, 2016

:: AYAM KAMPUNG KUKUS KICAP PHU KHAO THONG ::

             assalamualaikum dan selamat tengahari semooooo!!!!! dah lama cikna tak sharing2 resepi kat cni yer. almaklum la bz ngan fb n instagram sajo. arini cikna nak kongsi resepi ayam kukus tersedap di dunia. hehehe.. puji diri sendiri itu adalah perkara biasa. cerita sebelum terjadinya masakan ini adalah.. jeng3x.
            pada suatu ari, umi cikna telah menonton satu rancangan masak memasak kat channel thailand (umi asal thai) dan dalam rancangan tersebut chef itu tunjuk cara nak masak AYAM KAMPUNG KUKUS bersama sos pencicah. bahan-bahan untuk masak ayam kukus ini sgt senang dan ada disekeliling rumah cikna aja so umi pon telah meminta abah menyembelih ayam kampungnya untuk dimasak. jom!! cekidaut resepinya dan resepi ini spt biasa tidak bersukat. pandai2 la anggarkan.

bahan-bahan:
seekor ayam kampung atau ikut sukalah nak masak sebelah pon boleh
serai
halia
lengkuas
kunyit hidup (bukan serbuk)
(semua bahan di atas ditumbuk)
serai yang diketuk
kicap cap bukit emas atau phu khao thong
daun limau purut 
daun ketumbar
CARA:
Ayam dibersihkan dan dipotong. perap ayam bersama bahan yang ditumbuk halus dan kicap secukup rasa selama 6 jam. (chef thai tu yang cakap kena perap selama 6 jam) selepas diperap, panaskan pengukus. masukkan ayam yang diperap td ke dalam bekas kemudian masukkan serai yang diketuk bersama dengan daun limau purut dan daun ketumbar. kukus selama 50 minit atau sehingga ayam masak dengan elok. hidangkan bersama sos.

resepi sos
bahan-bahan:
cili merah (ikut pedas)
tomato
bawang putih
akar daun ketumbar ketumbar
sedikit garam dan gula

cara penyediaan:
semua bahan di atas diblend bersama sedikit air. 

ayam kampung kukus thai
sekian sahaja untuk arini. selamat mencuba yer

p/s: YA ALLAH berkatilah rezeki yang telah Engkau limpahkan kepada kami, dan periharalah kami dr azab api neraka.

No comments:

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...