Saturday, September 21, 2013

:: CARA-CARA NAK BAWA MASUK KERETA MALAYSIA KE THAILAND::

assalamulaikum... 
selamat malam dan semoga para penerjah (ada penerjah ke??) sekalian sehat dan dirahmati ALLAH sentiasa. ALHAMDULILLAH dah lama sgt tak menghapdet blog sebab dah buhsan kot. haha.. ada masalah sket ngan netty i ni sebenarnya masalah hati dan perasaan . pada hari yg penuh kecerian ini cikna nak share ngan korang cara2 nak seludup halal @ bawa masuk kereta ke THAILAND melalui jalan sempadan RANTAU PANJANG - GOLOK. sebelum tu jom tgk gambo2 i kat GOLOK sana. 
Add caption




ni kat airport narathiwat 
dah skodeng gambar2kan so skrg dah leh start cara2 nak bawa masuk kereta ke THAILAND
1. sila pastikan anda ada geran kereta asal atau salinan (pastikan kereta atas nama anda), kad pengenalan, lesen memandu. semuanya harus dibuat salinan sebanyak 2 salinan.
2. sila ke agen insuran untuk membuat insurans kereta anda di thailand nanti, ada di RANTAU PANJANG dan anda juga boleh dapatkan di imigresen THAILAND. cikna buat utk setahun RM60 setahun sbb cikna slalu ulang alik ke sana.
3. pastu anda bawak yg no.1 td ke JPJ di imigresen RANTAU PANJANG untuk tujuan pemeriksaan dan pelepasan kereta ke thailand.
4. masuk imigrisen n kastam thailand plak anda kena amek surat kebenaran dr kastam thai. xperlu bayar pon amek surat tu free jek. 
5. settle dah tu leh la jalan2 THAILAND sampai hatyai atau songkla bagai.. 

p/s: semoga bermanfaat.. 
RASULLULLAH S.AW says "travel and you will benefit"

3 comments:

omar said...

kena buat pemeriksaan JPJ dulu ? Di Bukit Kayu Hitam masuk terus je. 1st time nak masuk ikut Rantau Panjang

syarif shafie said...

tq sgt berguna

Nurmas Maju said...

Insurans ke Thailand
http://nurmas-homestay.blogspot.my/2015/12/perkhidmatan-insurans-ke-thailand.html?m=1

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...