Sangat senang ati arini so Misz dengan penuh gembira membikin 2 jenis puding: puding coklat berkastard dan puding buah-buahan. Untung la sape kawen ngan i.. muahahaha... (perasan) kat sini saya tempekkan resipi puding coklat berkastard yang diambil drpd blog dayang jack. kredit to dayang....
Puding Coklat :
- 10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros
- 500 ml susu segar
- 250 ml susu cair
- 100 ml air
- 3/4 cawan gula pasir
- 2 sb susu pekat
- 2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
- 1 sb tepung kastard + 2 sb air
- 1 sb mentega
- 1 sk esen vanilla
Cara-cara : Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
Bahan Sos :
- 2 cawan susu segar/susu cair
- 2 sb tepung kastard
- 4 sb gula pasir
- 1 sk esen vanilla
Cara-cara : Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.
No comments:
Post a Comment