Monday, August 19, 2013

:: SEDEKAH SAHAM AKHIRAT (SUMBNGAN KEMANUSIAAN UTK MESIR) ::

ASSALAMUALAIKUM... Selamat malam.. alhamdulillah kita masih berada dalam bulan syawal. walaupun kta hampir 2 minggu meninggal ramadhan namun keberkahan bulan ramadhan masih terbias di bulan syawal apabila kita menjalan puasa selama 6 hari di bulan syawal.

Abu Ayyub al-Ansari ada meriwayatkan satu hadith daripada Rasulullah s.a.w. di dalam menerangkan tentang kelebihan puasa enam Syawal yang maksudnya “sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun” ( Dikeluarkan oleh Imam Muslim di dalam sahihnya, juga dikeluarkan oleh sekalian ramai ulama hadith seperti al-Tirmizi, al-Nasaie dan Ibn. Majah ).
Imam al-Syafie menjelaskan bahawa hadith ini adalah hadith sahih. Di dalam hadis ini Rasulullah saw menyatakan bahawa puasa enam hari selepas bulan Ramadhan akan diganjari pahala seolah-olah berpuasa selama setahun.Para ulama’ menghuraikan rahsia di sebalik ganjaran tersebut dengan mendatangkan dalil bahawa setiap amalan kebaikan manusia akan diganjari sebanyak 10 kali ganda.


     nampak x betapa sayangnya ALLAH kpd hambaNya, dgn tak menjadikan bulan ramadhan sahaja istimewa tp juga bulan Syawal dan bulan2 lain. alhamdulillah... entry kali ni cikna nak bercerita ttg sedekah sebenarnya sambil memohon sumbangan kemanusiaan utk saudara kita di MESIR. taukah kawan2 semua apa yg telah berlaku di MESIR selama 9 hari kebelakangan ini? YA ALLAH, mereka diuji dengan kekejaman dan kezaliman AS-SISI sama juga dengan kezaliman yang dilakukan oleh FIRAUN. Ayuh sahabat sekalian! mungkin kta xberupaya utk berjihad dan syahid bersama2 mereka namun bantuan kta yang kecil seperti inilah yg mungkin membantu mereka. mungkin kta xmempunyai wang banyak tp cukuplah RM1 sahaja sudah pun dikira berjihad ke jalan ALLAH. hebat bukan sedekah ini, mampu menjadi saham kita di akhirat nanti. 
Dalam hadis dari Abu Malik Al-Asy'ari, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

وَالصَّلَاةُ نُورٌ، وَالصَّدَقَةُ بُرْهَانٌ وَالصَّبْرُ ضِيَاءٌ، وَالْقُرْآنُ حُجَّةٌ لَكَ أَوْ عَلَيْكَ

"Shalat adalah cahaya, sedekah merupakan bukti, sabar itu sinar panas, sementara Al-Quran bisa menjadi pembelamu atau sebaliknya, menjadi penuntutmu." (HR. Muslim 223).bg sesiapa yg ingin memberi sumbangan bolehlah dibuat mll acc bank di atas..
p/s: sumber gambar di atas adalah dr FB sham kamikaze... utk bukti sila ke fb beliau.. 

No comments:

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...