Wednesday, July 4, 2012

:: MARUAH::

assalamualaikum
sekian lama menyepi kini baru cikna kembali melajukan jari jemari di atas papan kekunci dgn niat utk berkongsi pengalaman sebagai seorg guru yg setiap ari berdepan dgn anak2 dr umur 5 tahun sehinggalah ke 18 tahun. 
arini cikna nak cerita ttg seorang pelajar perempuan berumur 12 tahun, masih mentah dan masih tercari2 identiti diri. satu hari rakan baik pelajar ini datang mengadu mengatakan pelajar ini mula mendekati pelajar lelaki yg berusia 17 tahun. sering berjumpa di tandas dan di kawasan belakang sekolah. kami ambil tindakan dengan memanggilnya dan beri nasihat. selepas kami tahu ttg pelajar ini, boleh dikatakan kami sentiasa memantau dan sentiasa mengingatkannya tentang maruah seorang perempuan. takkan kita sanggup melihat pelajar kita rosak?? arini kemuncak kepada kes pelajar perempuan td. dikatakan kelmarin dia keluar dr kelas dan ke tandas dalam jangka masa yg lama ketika kelas tambahan petang. sebaik saja dia masuk ke kelas, dia menangis dan dalam keadaan yg sgt xterurus. kami syak sesuatu telah berlaku tp kami belum lg siasat. sekali lg dia kecewakan kami sbg guru yg sentiasa prihatin ttg dia. di mana silap kami? adakah kami kurang memberikan khidmat kaunseling kpdnya sedangkan dia sentiasa dalam pengawasan kami tp mungkin kami terlepas pandang juga sbb bukan dia seorg yg belajar di situ. kami siasat latar belakangnya serba sedikit. dia sentiasa sendirian di rumah sehingga petang kerana ibu dan bapanya keluar bekerja. 
persoalan di sini, kenapa anak2 perempuan kita menjadi begitu murah harga dirinya? adakah kita guru kurang mengajar ttg akhlak sedangkan pelajar ini seringkali dipanggil guru kaunseling setelah mengetahui sikapnya yg amat mudah dgn pelajar lelaki. bukan ingin menyalahkan ibu bapa tp ibu sendiri seharusnya cakna dengan anak2 gadis yg sedang membesar ini. sepatutnya perhatian yg lebih diberikan kpd mereka agar mereka tidak sesekali tersasar. 

wahai anak2 perempuan,
jagalah maruahmu, angkatlah darjat mu setinggi2nya,
suatu ketika dahulu, seorg nabi mengangkat maruah wanita dgn begitu payah,
dr anak2 perempuan yg ditanam hidup2, 
suatu ketika dulu, wanita dipandang jijik dan maruahnya dipijak2 menyembah bumi,
jangan biarkan ini berulang,
jadilah perhiasan dunia yg sgt mahal harganya,
jadilah seperti semalu yg kuncup ketika disentuh,
diperisaikan dengan iman yg ibarat duri yg menusuk jari bila disentuh,....
-zalina hassan zamri(1211 am, 4/7/2012)-

p/s: cikna perlukan cadangan dan solusi utk perkara di atas... didahulukan dgn jazakallahu khairan khatira

No comments:

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...