Friday, September 11, 2015

::PETAI JERUK::

Assalamualaikum... arini cikna nak share cara menjeruk petai. Pg td mak saudara cikna baru sampai dr thai bawak petai punyala banyak. Kat sana 100 keping cuma 50 baht aka rm5 sahaja... punyala murah. So, makchu cikna ni pom ajarla cara2 nak menjeruk petai. Senang sgt tp kalo xkena cara xjd jgak. Air petai jeruk akan jd kaler hitam nanti.

Bahan2:
Petai sudah semestinya
Asam keping
garam

Cara2:
Rebus petai. Jgn lama nanti lembek sgt xsedap. Bila dah siap rebus. Asingkan biji petai dr kulit. Nak senang picit2 dlm air sejuk. Kemudian masukkan petai dalam botol. Taruk skali air. Biat selama 3 ari. Slps 3 ari, air tersebut dibuang dan diganti dgn air yg baru. Taruk garam n asam keping. Siap!!!!

No comments:

::teruskan membaca n3 lain::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...