ASSALAMULAIKUM dan selamat tghari!!
hola! cikna malas nak taip panjang2 jz nak share resepi yang cikna masak kelmarin untuk hidangan makan petang kononnya iaitu tauhu terbalik atau tauhu bunga by cikna dan resepi diambil dr SHIELA RUSLY beberapa tahun dahulu dalam rancangan ketuk2 ramadhan.
Tauhu Bunga / Tauhu Terbalik Berinti
Bahan-bahan
10-12 keping tauhu kering
1 keping daging kisar
1 biji bawang besar – dipotong dadu
1/2 carrot – dipotong dadu
6-7 biji cendawan bulat – dipotong dadu
daun bawang – dihiris halus
cili merah sikit – dihiris halus
1 biji telur
isi tauhu
garam secukup rasa
Cara penyediaannya
1- Belah bahagian atas tauhu menggunakan gunting. (Guntingkan bentuk X kecil)
2- Korek dan keluarkan isinya perlahan-lahan dan kemudian terbalikkan tauhu. Time nie kena manja-manja supaya tak koyak. Ketepikan.
3- Bahan-bahan inti disatukan kesemuanya termasuk juga isi tauhu tadi (tak baik membazir, sayang kalau dibuang kannn…. ) dan masukkan inti ke dalam tauhu hingga penuh.
4- Setelah itu goreng hingga garing. Cara menggoreng kena masukkan part kelopaknya dahulu dan kemudian baru dibalikkan. Paras minyaknya pula setengah bahagian tauhu tersebut.
5- Bila dah kekuning-kuninggan, angkat dan toskan
6- Sedia dihidangkan dengan cili sos kegemaran.
Bahan-bahan
10-12 keping tauhu kering
1 keping daging kisar
1 biji bawang besar – dipotong dadu
1/2 carrot – dipotong dadu
6-7 biji cendawan bulat – dipotong dadu
daun bawang – dihiris halus
cili merah sikit – dihiris halus
1 biji telur
isi tauhu
garam secukup rasa
Cara penyediaannya
1- Belah bahagian atas tauhu menggunakan gunting. (Guntingkan bentuk X kecil)
2- Korek dan keluarkan isinya perlahan-lahan dan kemudian terbalikkan tauhu. Time nie kena manja-manja supaya tak koyak. Ketepikan.
3- Bahan-bahan inti disatukan kesemuanya termasuk juga isi tauhu tadi (tak baik membazir, sayang kalau dibuang kannn…. ) dan masukkan inti ke dalam tauhu hingga penuh.
4- Setelah itu goreng hingga garing. Cara menggoreng kena masukkan part kelopaknya dahulu dan kemudian baru dibalikkan. Paras minyaknya pula setengah bahagian tauhu tersebut.
5- Bila dah kekuning-kuninggan, angkat dan toskan
6- Sedia dihidangkan dengan cili sos kegemaran.
No comments:
Post a Comment